Sortering av avfall

Att sortera avfall så att det hamnar i rätt behållare är viktigt. Gör någon fel så uppstår kostnader för föreningen som vi alla får vara med och betala via avgiften.


I de båda miljöhusen, det ena beläget mellan Runvägen 4 och 6, det andra mellan Runvägen 8 och 10, sorteras stor del av avfallet från hushållen i Brf Brynjan. Här finns även behållare för hushållsnära återvinning av kartong, tidningar, plastförpackningar, metallförpackningar och glas.

Information om vad som ska sorteras i respektive återvinningskärl hittar du vid varje kärl.


Kortfattad beskrivning av avfallsbehållarna inne i miljöhusen:

Matavfall, de bruna papperspåsarna som du lägger ditt matavfall i, läggs i de någon av de 2 behållarna (med lock) direkt till vänster innanför dörren. Det är frivilligt att sortera matavfall, SRV omvandlar detta avfall till ett miljövänligt drivmedel. Exempel: Rester av kött, fisk och skaldjur, rester av bröd, bananskal och andra frukter, pasta, ris, potatis, nudlar mm, tepåsar, teblad och kaffesump inklusive filter, potatisskal. Nya papperspåsar finns i mangelrummen i tvättstugorna.

Övriga hushållsopor (soppåsen under diskbänken) läggs i någon av de 4 gröna behållarna (inga lock) som står direkt till höger om matavfallsbehållarna. Exempel på sådant som ska sorteras här är blöjor och bindor, blommor och blomjord, tobak, kuvert, stearinljus, tygbitar, tuggummi, disk och tandborstar, disktrasor, småsaker av gummi, kattsand samt matavfall, om du inte sorterar detta i bruna påsar.

Mindre grovsopor läggs i de 3 behållarna längst in till vänster. T.ex uttjänta skor, porslin, keramik, plastleksaker, uttjänta kläder, mindre speglar, trasiga dricksglas, stekpannor, kastruller, bestick och mindre möbler som först slagits i små bitar.

Elektronikavfall ”allt med en sladd” läggs i behållaren för detta. T.ex TV, radio, datorer, datordelar, vattenkokare, mobiltelefoner, dammsugare,  uttjänta belysningsarmaturer, hårfönar, brödrostar och övriga mindre hushållsmaskiner.

Återvinningsbehållare för tidningar, t.ex dags och veckotidningar, kataloger, pocketböcker, kontorspapper och reklamblad.

Återvinningsbehållare för pappersförpackningar (5 st), t.ex pizzakartonger, mjölk/juice-kartonger och andra pappersförpackningar, wellpapp, kassar. Platta till / vik ihop! OBS, större antal pappersförpackningar, t.ex efter byte av köksskåp/luckor, måste du själv transportera till återvinningscentral. Se länk nedan.

Återvinningsbehållare för plastförpackningar och frigolit (3 st), t.ex plastflaskor, plastburkar, omslagsplast, plastpåsar och frigolit.

Återvinningsbehållare för metallförpackningar, t.ex konservburkar, ölburkar och metallock, aluminiumfolie, sprayflaskor. Här kan också helt tömda och torra färgburkar sorteras. Är det färg kvar i burken måste den transporteras till återvinningscentral, se nedan.

Återvinningsbehållare för glas, 2 behållare: färgat respektive ofärgat. Lock av metall läggs i återvinning för metallförpackningar.

Batterier, glödlampor och lysrör, läggs i respektive kärl som står mitt på golvet. Kärlen är tydligt uppmärkta.


Avfall som inte kan slängas i miljöhusen:

Enstaka lite större möbler och julgranar, läggs i föreningens grovsopcontainer. Kontakta fastighetskontoret för att låna nyckeln.

Avfall efter renoveringar, måste du själv transportera till återvinningscentral, t.ex Flemingsberg. Se länk nedan för öppettider.

Vitvaror, som kylskåp, spisar och tvättmaskiner, transporteras på din egen försorg till en återvinningscentral. Regulatorvägen 3 i Flemingsberg är den närmsta.

Länk till SRV:s återvinningscentraler

Sorteringsguider:

Länk till SRV:s återvinningsguide


Top